maandag 30 januari 2012

Vergeven is de hoop loslaten op een beter verleden

Vergeven klinkt vaak als ‘moeten accepteren’, terwijl we dat eigenlijk niet willen. Wanneer je iemand vergeeft lijkt het misschien alsof je dat voor de ander doet, maar degene die er het meeste baat bij heeft dat ben jij. Vergeven doe je vooral voor jezelf.

De last die je draagt wanneer je niet kunt vergeven
Je kent vast wel ‘boze’ mensen uit je omgeving, iemand waarvan je je afvraagt of hij niet altijd boos is. Dat zijn mensen met een ‘boze blik’, ze kijken nors of boos en reageren vaak bozig (zonder dat ze dat misschien zelf door hebben). Deze mensen zijn echt niet boos geboren! Deze mensen zijn in het verleden gekwetst en nog steeds boos op iets wat in het verleden is gebeurt. De emotie heeft zich vastgezet in het lichaam. Dit is te zien in de mimiek in het gezicht, maar ook aan de lichaamshouding.

Gedrag roept gedrag op
Het directe gevolg van het vasthouden van emoties is dat deze emoties blijven terugkomen. Zet je de emoties vast, dan zal je omgeving dat merken en hierop reageren. Op iemand die boos is, zal je vele malen eerder boos reageren, gedrag roept gedrag op. Wanneer je de emotie vasthoudt, blijf je deze emotie tegenkomen. Een manier om deze cirkel te doorbreken is om te vergeven en daarmee los te laten.

Vergeef de ander maar vergeef vooral jezelf
De definitie die ik gebruik voor vergeven is:
"Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verleden"
. Met andere woorden, ik kan met mildheid kijken naar de situatie zoals deze geweest is. Ik kan daarmee met mildheid kijken naar de ander hoe deze was in die situatie en dat deze me niet gaf wat ik eigenlijk nodig had. Gelijker tijd kan ik ook mild zijn naar mezelf. Door te vergeven laat je de emotionele lading los die verbonden is aan deze ervaring. Vergeven is dan ook gericht op jezelf, de ander en de situatie. Je aanvaard de situatie zoals deze geweest is.

Ook behoefte aan meer aanvaarding in je leven? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Geen opmerkingen: