woensdag 30 maart 2011

Jezelf leren kennen door de ander

Je kunt jezelf het beste leren kennen door ontmoetingen met een ander. Bepaalde mensen kunnen het beste (of het slechtste) in je naar boven halen. In aanwezigheid van anderen komen emoties zoals boosheid of misschien haat naar boven terwijl je doorgaans deze gevoelens slechts weinig kent. Het omgekeerde kan natuurlijk ook dat je alleen liefde voelt in de aanwezigheid van iemand.

Een groot deel van onze emoties en gedragspatronen zitten verstopt in een onbewuste laag van onszelf. Bepaalde situaties en ontmoetingen met anderen halen deze emoties, overtuigingen en bijbehorende gedragingen naar de oppervlakte.

Emoties zijn jouw eigen verantwoordelijkheid 

Het is niet de situatie die bepaald hoe jij je gedraagt, maar hoe jij tegen de situatie aankijkt. 
Het zijn jouw emoties die je voelt en dus is het ook jouw verantwoordelijkheid hoe je ermee omgaat. Vanuit mindfulness kun je leren aanwezig te zijn in elk contact en kun je loskomen van deze diepgewortelde patronen. Wie ben jij onder die emoties?

De betekenis van emoties 

Hoe groter de emoties, hoe belangrijker datgene wat geraakt is in jou. Wat is dat? Het leven is een leerproces omdat iedere situatie en persoon nieuwe dingen in jou teweegbrengen zodat je altijd nieuwe dingen kunt leren over jezelf, te zijn met wat er is zodat je meer in balans bent. (lees verder over gedragspatronen) 
Verander wat je kunt veranderen, accepteer wat je niet kunt veranderen en heb de wijsheid om het verschil tussen beiden te kennen.

2 opmerkingen:

Dirkjan zei

Wat betekent het eigenlijk als je de beoordeling van jouw keuzes van iemand vaak bijzonder kan waarderen?

luc zei

Bedankt nog voor je mooie vraag. Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Ik geloof dat ieder mens een diep verlangen heeft om te zijn wie hij of zij is. Dit is een verlangen om te zijn wie je bent, wat je in je huidige leven om je heen misschien niet altijd ervaart. Omdat we het niet in onszelf kunnen vinden, uit het zich in verlangen naar acceptatie en waardering van anderen. Uiteindelijk is acceptatie en waardering iets wat je alleen aan jezelf kunt geven.
We bestaan allemaal uit licht en schoonheid, echter onze persoonlijkheid, omgeving en ervaringen in het verleden zitten vaak als een mist om ons heen waardoor we het contact met onze innerlijke kracht en licht niet meer ervaren. We identificeren onszelf met onze gedachten en emoties die voortkomen uit ons verleden. Als je met je kern van je ziel contact kunt maken, voel je licht en liefde en volledig heel zijn. De meeste mensen kennen wel een moment in hun leven waarin dit het geval was. In contact met deze bron is er geen oordeel of behoefte.

In de ander zie je jezelf. Je ziet in de ander die dingen die je zelf belangrijk vind. De ander is een spiegel. Ontvang de waardering maar hecht je er niet aan. Naarmate je meer waardering hebt voor jezelf, zul je merken dat je meer in staat bent waardering van anderen te ontvangen en negatieve oordelen van anderen los te laten. Je hecht je minder aan waardering van anderen, maar ook minder aan oordelen van anderen. Je accepteert jezelf immers al en je ziet dat de ander jou waardeert omdat jij voor deze persoon ook weer de spiegel bent.