zondag 23 januari 2011

Wat zijn gedachten?

4 korte oefeningen om gedachten te leren kennen.

Oefening 1: geen gedachten hebben: (1 min). Doe je ogen dicht en doe wat je moet doen om 1 minuut lang geen gedachten te hebben.

Oefening 2: gedachte vasthouden: (1 min.) Houd een gedachte vast: (bv. Ik moet mijn best doen, ik moet naar de winkel), pak er eentje. Doe je ogen dicht en probeer deze gedachte 1 minuut vast te houden. Je mag de gedachte niet gaan herhalen! Opdracht is deze gedachte vast te houden zonder dat deze weggaat. Hoe doe je dat?

Oefening 3: een gedachte of overtuiging ontkennen: Doe je ogen dicht en denk de komende minuut NIET aan een roze olifant. Doe wat je moet doen om 1 minuut lang absoluut niet aan een roze olifant te denken.

Oefening 4: alle gedachten uitnodigen en er niets mee doen: (1 min.) Nodig alle gedachten uit die je hebt. Alle gedachten zijn welkom op dit moment. Doe er niets mee, ga ze niet aankijken, maar nodig ze uit, laat ze allemaal toe. Misschien blijven bepaalde gedachten hangen en merk je dat je toch voorkeur hebt voor bepaalde gedachten. Merk het op en laat alle gedachten weer toe, laat ze los, je doet er niets mee.

Wat zijn gedachten? Wat kun je over gedachten zeggen?

- Gedachten zijn er. Geen gedachten hebben kan niet, want ze zijn er. Je kunt er voor kiezen je aandacht erop te richten of niet. Richt je je aandacht op iets anders, dan ervaar je geen gedachten meer.
- Gedachten kun je niet vasthouden. Er komen andere gedachten op, je dwaalt of. Merk je dat je toch vaak dezelfde gedachte hebt gehad, dan heb je deze gedachte herhaald. Een enkele gedachte vasthouden is onmogelijk. Een gedachte is niet tastbaar, hoe wil je deze dan vasthouden? De illusie van het vasthouden ontstaat door het herhalen (hetzelfde geldt trouwens ook voor emoties, lees verder).
- Gedachten verdwijnen niet door ze te ontkennen of er tegen te vechten. Aangezien gedachten niet tastbaar zijn, waar vecht je dan tegen? Wat je ontkent maakt je sterker. Gedachten zijn er altijd en zullen er altijd zijn. Merk je op bij jezelf dat je niet aan een roze olifant hebt gedacht? Dan heb je waarschijnlijk aan iets anders gedacht of deze gedachte helemaal toe- of losgelaten. Gedachten ontstaan door de weerstand die je hebt tegen het huidige moment. Vechten tegen de weerstand zorgt voor meer weerstand. Laat je de weerstand toe, dan verdwijnt deze.
- Als je alle gedachten toe laat, dan verdwijnen ze. Merk op wat je doet met je gedachten. Misschien ben je aan het werk om de gedachten een voor een te bekijken, ben je gehecht aan een leuke gedachte of ben je bepaalde gedachten aan het zoeken of komen ze een voor een binnen. Kijk of je echt alle gedachten kunt uitnodigen en toelaten, dan zul je rust ervaren.
- Gedachten ontstaan door weerstand tegen het NU. Blijkbaar is het nu niet ok, want je wilt ergens naar toe of zoekt iets wat beter of anders is. Zit je veel in je hoofd? Pieker je veel? Grote kans dat je veel emoties hebt (of hebt opgeslagen in je lichaam), die je niet prettig vindt om te ervaren. Door te denken, ga je weg van je lichaam en wat je in het NU ervaart. (lees verder over piekeren) Ben je volledig in het nu, dan accepteer je alles wat er is en zul je zonder gedachten zijn.

Lees verder over omgaan met emoties. Heb je ook suggesties over gedachten of hoe er mee om te gaan? Laat een bericht achter!

1 opmerking:

Anoniem zei

gedachte is een gedachte omdat er is een collectieve bewust zijn.dus als ik alleen op de aarde zou zijn dan genereer ik geen gedachte maar intuitie om te eten slapen en lichaamellijke behoeftes ik denk door de imperialisme worden we steeds drukker ook hebben we aallerlij gedachte die ons uit balans houd geestelijk en lichaamellijk , we worden minder oud en sneller ziek door negatieve gedachte die we bewust van worden uit colectieve bewust zijn