maandag 7 juni 2010

Emoties bewust zijn, verdiep je relatie en vergroot je intuitie.

Hoe dieper je in staat bent ‘te zijn’ met je eigen emoties, hoe groter de emotionele verbinding is die je met iemand kunt aangaan. Merk je dat je diepgang mist in je relatie? Ga eens na welke emoties je toelaat bij jezelf wanneer je in contact bent met de ander. Ik heb het dan niet over de boosheid en angsten over de ander uitstorten, de ander is immers niet verantwoordelijk voor jouw emotie. Ik bedoel dat je in staat bent je blijdschap, boosheid, verdriet en angst te voelen, hierover te kunnen praten zonder dat je erin verdwijnt en geen invloed meer hebt op je eigen gedrag. Je neemt dan je eigen emoties in eigendom.

Bewust ervaren van je emotie

Wanneer je je eigen boosheid in eigendom hebt genomen, ben je in staat om te zien en te voelen wanneer mensen werkelijk boos zijn, ook wanneer ze het niet echt willen laten zien. Veel mensen voelen zelf direct verdriet opkomen als ze een ander zien die verdrietig is. Het is dan lastig om te weten of iemand erg verdrietig is of niet. Door je eigen verdriet zie je dat niet meer. Denk maar wanneer je nuchter bent, kun je goed zien wanneer iemand aangeschoten raakt. Ben je erg dronken, dan wordt het erg moeilijk om te zien. Dus ken je je eigen emoties, ben je in staat je eigen emoties toe te laten, dan zie je bij anderen deze emotie ook. Je moet de emotie immers kennen om te kunnen waarnemen. Op dat moment ontwikkel je je eigen bewustzijn en invoelingsvermogen waarbij je je relaties verdiept.

1 opmerking:

Alex Mero zei

Hoe kunnen we onze relaties vruchtbaarder maken?

Ik denk dat het belangrijk is om diepgaande gesprekken te kunnen voeren over ons gedrag en onze beweegredenen. Ik merk dat hier steeds minder tijd voor wordt vrijgemaakt. De oppervlakkigheid is eigen aan dit tijdperk. En dat is natuurlijk in onze gesprekken en relaties te merken. Daar zijn verschillende redenen voor maar de sleur is ongetwijfeld één van de belangrijkste oorzaken. Wanneer we ons tevreden stellen met de routine in ons leven, ontwikkelen we een houding die verstarrend werkt, een houding die onze omgang met anderen oppervlakkig maakt. Meer ambitie tonen zou dus al een goed begin zijn. Ambitie opent onze ogen voor nieuwe mogelijkheden. Zo kan er een uitwisseling van ideeën ontstaan en kunnen we ook anderen aanmoedigen ontvankelijker voor nieuwe opportuniteiten te zijn. Onze relaties krijgen dan meer waarde en kunnen ons stimuleren ons niet te beperken tot de kleine werkelijkheid die we al kennen.