zondag 29 januari 2012

Kwetsen wanneer je je gekwetst voelt

Waarom zou je de ander willen kwetsen? De enige reden om een ander intentioneel te kwetsen is wanneer je zelf pijn hebt. Je wilt erkenning voor hoe je je voelt maar ook de wens om de ander te laten ervaren wat jij ervaart. Wanneer je blij bent, wil je dat delen en wanneer je pijn hebt ook. In sommige gevallen werkt het alleen niet…….

Gedeelde smart is niet altijd halve smart.

Wanneer je een ander intentioneel kwetst zal de pijn van de ander naar je terugkeren als een boemerang. Mensen zijn gevoelswezens en voelen de pijn van een ander, bewust of onbewust. Je zult de pijn voelen van degene die je kwetst. Daarnaast reageert de ander vaak op zijn pijn met woorden en gedrag die weer op jou gericht zijn. Door de ander pijn te doen, doe je jezelf pijn. Op korte termijn voel je je misschien even beter, maar op lange termijn werkt het in je nadeel. Gedeelde smart is halve smart gaat in dit geval niet op.

Het stoppen van de pijn en gekwetstheid.

Wanneer je bewust bent van jezelf, heb je een keuze hoe je reageert. Het begint in dit geval bij het aanvaarden van je eigen pijn en gekwetstheid. Bewust handelen, begint met bewust zijn zodat je kunt reageren vanuit mildheid of mededogen en de cirkel van kwetsen kunt stoppen.

Lees verder over omgaan met emoties

Geen opmerkingen: