vrijdag 16 december 2011

Verlichting......ben jij al beetje verlicht?

Verlichting is volgens de mystici en boekjes ‘volledig begrip’, ‘het kennen van god’, ‘ontwaakt’, ‘vrij van het lijden’ en daarmee een ultiem gevoel van ‘liefde’ en ‘innerlijke rust’. Ik citeer een vriend van me: “Vrij van lijden? Verlichting is als je steeds je hoofd tegen de muur bonkt en er vervolgens mee stopt. Dat is pas verlichting.” Dat kan natuurlijk ook.....allemaal prachtige woorden.

Iedereen is met momenten verlicht. 

Ook jij hebt zelf een moment van verlichting gehad. Je herkent vast momenten dat je helemaal aanwezig was, liefdevol, zonder oordelen naar de ander of naar jezelf, volledig in het nu. De zijn momenten van volledige aanwezigheid. Je bent niet met je gedachten in de toekomst of in het verleden. Je bent volledig aanwezig in het nu. Verlicht zijn die mensen die in het nu zijn.

De ultieme verlichting-test 

Ga een weekje met je ouders of naaste familie op vakantie. Juist bij familie staan we open en zijn onze automatische gedragspatronen het meest zichtbaar. Juist dan heb je de kans om emotioneel geraakt te worden. Als je merkt dat je de gehele week volledig in liefde kunt zijn, zonder oordeel, zonder te vluchten in je gedachten en zonder in een emotie te stappen als reactie op de ander, dan heb je zeker een grote stap gezet op de verlichtingsladder.

Verlichting is acceptatie van jezelf 

Ik weet niet of het eenvoudiger is om jaren in een klooster te zitten, met alle rust om je heen en te mediteren tot je 'het' heldere moment hebt ervaren. In het dagelijkse leven en in contact met anderen kom je jezelf tegen. Diepere emotie-lagen komen dan vanzelf naar de oppervlakte. Je zou jezelf ook kunnen afsluiten voor bepaalde ervaringen en bepaalde mensen. Verlichting gaat niet over negeren, jezelf afsluiten, vluchten in gedachten, een muurtje om je heen zetten zodat je niets meer voelt. Verlichting is liefdevol kunnen zijn met jezelf en met wat je ervaart in contact met de wereld om je heen.

Geen opmerkingen: