woensdag 5 oktober 2011

TV kijken, meer spanning dan ontspanning

De meeste gespannen mensen zijn druk bezig met van alles en nog wat. Logisch want op het moment dat je werkelijk stil gaat staan, ga je voelen wat er is en dat is niet altijd fijn als je gespannen bent. Veel drukke mensen zijn gewend om te vluchten voor wat ze voelen. Ze leven op adrenaline van de ene activiteit naar de volgende, continu in de doe-modes. Je zou je ogen de kost kunnen geven aan de hoeveelheid mensen die niet 15 minuten rustig kunnen blijven zitten zonder de neiging te hebben wat te gaan doen.

TV als ultieme vluchtmiddel voor wat je voelt
TV kijken is de ideale manier om te vluchten voor hoe je jezelf voelt. Niet je eigen emoties zijn voelbaar, maar de emoties die je bijvoorbeeld bij Goeden Tijden ziet. Je sluit je eigen ‘minder’ fijne emoties en spanningen af en zet de deur open voor de emoties van de tv. De ontspanning die je ervaart komt doordat je tijdelijk niet in je lijf zit. Je zit met al je aandacht in de TV, waardoor je je eigen spanningen niet kunt waarnemen. Waar je niet met aandacht bent, kun je immers niet waarnemen. (Lees verder over omgaan met emoties.)

Ontspannen door afwezigheid
Ontspannen kun je door afwezig te zijn en door aanwezig te zijn. Als je niet in je lijf bent, kan je ‘geest’ ontspannen, net als in de droomloze fase van je slaap waarin je werkelijk ontspannen bent en je kunt opladen. Zodra je weer wakker wordt en met je aandacht weer in je lijf komt, wordt je weer bewust van de spanning die in je lijf zit en de spanning die het resultaat zijn van je gedachten, herinneringen en verwachting van de dingen die komen gaan.

Ontspannen door aanwezigheid
Op een diep niveau ontspannen kan door aanwezig worden van de spanning en deze aanvaarden. Yoga bied hiervoor prachtige technieken om vanuit aandacht de spieren aan te spannen om deze vervolgens te ontspannen. Vanuit meditatie kom je steeds diepere lagen van spanning tegen die je in je lijf opgeslagen zitten (die vaak gekoppeld zijn aan automatische gedragspatronen). Vanuit milde aandacht voor deze spanning, komt ruimte en ontspanning op een dieper niveau.

TV, spanning of ontspanning
Iedereen heeft zijn eigen stress niveau. De TV geeft dan ook eerder ontspanning voor gespannen mensen dan voor ontspannen mensen. Mensen die regelmatig mediteren of aan yoga doen, hebben een lager stress niveau. Zij zullen dan eerder opmerken dat de TV spanning verhoogt in plaats van verlaagt (O ja….er zijn altijd programma’s die uitzondering zijn op deze regel).

1 opmerking:

Teddy zei

Heel interessant!