donderdag 22 september 2011

Contact met de diepere lagen in jezelf

Door mediteren kom je in contact met jezelf. Je ontwikkelt een observatie vermogen om waar te nemen, bijvoorbeeld de fysieke sensaties die je ervaart. Naarmate je meer mediteert zal je lichaamssensitiviteit toenemen en kun je steeds diepere lagen van jezelf waarnemen (net als de wijnconnaisseur die door de jaren heen steeds meer nuances kan waarnemen). Toch blijven we vaak weg van onze diepere lagen, omdat:

  • De pijn die we tegenkomen en daarmee het natuurlijke afweermechanisme zijn te groot (het mechanisme zorgt ervoor dat we weggaan van de pijn die we niet willen ervaren)
  • De lichaamssensitiviteit nog niet zo voldoende is
  • De mate van mildheid en aandacht nog niet voldoende zijn om deze pijn te omvatten.
Mediteren in groepen en meditatiebegeleiding

Elke deelnemer brengt zijn energie en intensiteit mee naar de groep. De gezamenlijke energie biedt mogelijkheden voor intensere en diepere meditaties dan je veelal alleen kunt. Je kunt je voorstellen dat elke gedachte, emotie of elk verlangen aanwezig is in de vorm van energie of trillingen. Deze zijn (on)bewust voelbaar en in de ruimte aanwezig. Hoewel je daar misschien niet bewust van bent, reageert je lichaam daar direct op. Wanneer je in de meditatie wordt uitgenodigd om te observeren wat er is, observeer je jezelf, maar direct ook de energie die in de ruimte aanwezig is. Je wordt uitgenodigd om met mildheid te zijn naar jezelf, je eigen emoties, gedachten en verlangens, maar daarmee ook naar alle andere deelnemers met hun emoties en gedachten en verlangens.

Het belang van de meditatieleraar / meditatiedocent

De meditatiedocent verbindt in eerste instantie de groep en zet als eerste de energie neer. Doorgaans heeft de docent op diepere lagen de emoties doorleeft en is hij of zij in staat met mildheid te zijn naar deze emoties van zichzelf en anderen. Net zoals alle emoties, gedachten, verlangens van de deelnemers in de ruimte aanwezig zijn, geldt dat ook voor de mildheid, aandacht en de energie die de docent inbrengt. Deze bieden een veiligheid en ruimte waardoor de deelnemers gemakkelijker naar diepere lagen kunnen afzakken.

Lees verder over mindfulness coaching of over de krachtigste persoon bepaalt de sfeer.

Geen opmerkingen: