donderdag 19 mei 2011

Verlangen naar acceptatie en vreugde

Ik geloof dat ieder mens een diep verlangen heeft om te zijn wie hij of zij is. Dit is een verlangen om te zijn wie je bent en je leven ten volste te leven, iets wat je in je huidige leven misschien niet altijd ervaart. Omdat we het niet in onszelf kunnen vinden, uit het zich in verlangen naar acceptatie en waardering van anderen. Uiteindelijk is acceptatie en waardering iets wat je alleen aan jezelf kunt geven. (lees verder over zelfvertrouwen ontwikkelen)

Je bent al helemaal oke.
We bestaan allemaal uit licht en schoonheid, echter onze persoonlijkheid met haar herinneringen, ervaringen en oordelen hangt als een mist om ons heen waardoor we het contact met onze innerlijke kracht en licht niet meer ervaren. We identificeren onszelf met onze gedachten en emoties die voortkomen uit ons verleden. Als je met je kern van je ziel contact kunt maken, voel je licht, liefde en volledig heel zijn. De meeste mensen kennen wel een moment in hun leven waarin dit het geval was. In contact met deze bron is er geen oordeel of behoefte. En het is echt mogelijk om met deze bron contact te maken.

De ander als spiegel van jezelf
In de ander zie je jezelf. De mate waarin je waardering ontvangt staat vaak gelijk aan de mate waarin je jezelf waardeert. Naarmate je meer waardering hebt voor jezelf, zul je merken dat je meer in staat bent waardering van anderen te ontvangen en negatieve oordelen van anderen los te laten. Je hecht je minder aan waardering van anderen, maar ook minder aan oordelen van anderen. Je accepteert jezelf immers al en je ziet dat de ander jou waardeert omdat jij voor deze persoon ook weer de spiegel bent. Het zal je vast niet verbazen dat als jij meer vreugde ervaart je deze om je heen meer terug ziet in anderen. Lees verder over jezelf leren kennen in de ander.

Geen opmerkingen: