dinsdag 25 januari 2011

Zelfvertrouwen ontwikkelen en mindfulness

Vertrouwen is bij iedereen aanwezig, echter is vaak verstopt onder een laag onzekerheid en angst. Zelfvertrouwen gaat samen met het vertrouwen in je intuïtie. Vertrouw je op je eigen intuïtie, wat je voelt en ervaart, dan zal je zelfvertrouwen ook groot zijn. Richt je dus niet op vertrouwen, maar onderzoek en accepteer je onzekerheden. Het vertrouwen laat zich dan vanzelf zien.

Steun zoeken bij anderen
Veel mensen zoeken steun bij hun partner of anderen bij de keuzes die ze maken. Ze hebben de ander nodig om zelfvertrouwen te voelen en zoeken vaak onbewust bevestiging (bv: aardig gevonden willen worden, het goed willen doen voor anderen, goedkeuring willen voor wat je doet). De ander ‘geeft’ de steun, echter zodra deze persoon er niet meer is, valt de steun ook weg en ervaren deze mensen de onzekerheid die er altijd al was.

Vertrouwen geven kan niet
Zelfvertrouwen is een gevoel en is niet tastbaar, hoe wil je het dan geven? Je kunt de gedachte hebben dat je iemand vertrouwt, echter als je (on)bewust toch twijfel voelt, zal de ander dat ook (onbewust) voelen. De enige manier om de ander te laten ervaren dat jij vertrouwen hebt, is zelf vertrouwen voelen. Het woord zegt het al: zelf-vertrouwen. Het gaat om vertrouwen in ‘ het zelf’. Wat je zelf niet voelt en ervaart is onmogelijk om de ander te laten ervaren. Let op: daarmee heeft de ander het nog niet, echter het zaadje wordt zichtbaar en voelbaar bij de ander. Deze zal het zelfvertrouwen zelf moeten ontwikkelen. Jij kunt dat niet voor de ander doen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen bij kinderen en baby’s
Bij baby’s werkt het anders. Baby’s en jonge kinderen zijn zo energetisch verbonden met hun ouders dat het zelfvertrouwen van de ouders direct overgaat naar het zelfvertrouwen van het kind. Wil je je kind helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen, help dan jezelf en ontwikkel je eigen zelfvertrouwen en zorg dat het kind het zelfvertrouwen zelf versterkt door te vertrouwen op eigen ervaringen.

Zelfvertrouwen en Mindfulness
Zelfvertrouwen is er al, je ervaart deze niet omdat de onzekerheid die je ervaart groter is. Jezelf verzetten tegen emoties is net zo zinloos als vechten tegen gedachten. Als je je angst accepteert, ervaar je vanzelf weer het zelfvertrouwen wat er altijd al was. Mindfulness meditatie werkt. Meer lezen? Lees verder over omgaan met emoties of over wat zijn gedachten.

1 opmerking:

Lies zei

Ik heb onlangs een boek gekocht over de 5 essentiële elementen van inspirerend leiderschap op aanraden van een vriend en één van deze 5 was 'zelfvertrouwen'. Hierin stond een mooie quote: Zelfvertrouwen is die diepe innerlijke overtuiging dat alles wat je je kunt voorstellen ook mogelijk is. Het is de energie die je leven voedt.' Ik vond dit echte waarheid en wou dit even delen. De schrijver, Harley Lovegrove schrijft niet enkel over leiderschap in een bedrijf ofzo, dit is echt een boek dat zowel voor huisvrouwen als top leiders van grote bedrijven van pas komt om je leven dagelijks in goede banen te leiden..kijk mss eens op zijn site: www.harleylovegrove.com, groetjes!