donderdag 7 oktober 2010

Hoe ben jij met jezelf?


Zijn met jezelf, kun je dat? 

In deze maatschappij is het een uitdaging om met jezelf te zijn. Je bent nooit alleen in deze drukke, dynamische omgeving. Denk aan: tv, radio, internet, andere mensen, etc. Er zijn enorm veel prikkels om ons heen die de zintuigen stimuleren om te bewegen, er op te reageren en in actie te komen. We zijn niet meer gewend stil staan en te ervaren hoe het is om met onszelf te zijn, zonder prikkels van buitenaf.

In de stilte hoor je jezelf

Het moment dat er rust en stilte is, ga je werkelijk ervaren hoe het met je is. De meeste mensen kunnen deze stilte niet meer aan. Vaak onbewust zetten ze de tv of radio aan omdat ‘ze het zo saai of stil vinden’. Ze zijn zich dan niet gewaar dat het de spanning en onrust in hun lijf is die ze tot deze actie aanzet. De stilte om je heen zorgt dat je de herrie, rumoer en onrust van je lijf gaat horen.\

Luister naar het lichaam

Neem eens een moment rust om te ervaren hoe het met je is voordat je in beweging komt. Adem drie keer rustig in en uit en word gewaar van je lichaam en de spontane spanning of ontspanning die je ervaart in je lijf. Misschien geeft je lichaam wel aan wat het wil doen. Eerder naar bed, een korte pauze nemen als je op je werk bent, behoefte om naar de sauna te gaan, een wandelingetje, behoefte naar fysiek contact, etc. Je zult nog verbaasd zijn wat je tegenkomt.

Lees verder: tips om te ontspannen

Geen opmerkingen: